لغت گردشگری یا Tourism از کلمه Tour به معنای گشتن گرفته شده است؛ این کلمه ریشه در لغت لاتین Turns به معنای دور زدن، رفت و برگشت بین مبدأ و مقصد و چرخش دارد (رحیمی و رنجبردستنایی، 1391: 10). مفهوم گردشگری نوین همگام با توسعه انقلاب صنعتی در انگلیس و نیز با گسترش وسایل نقلیه شخصی در اواسط قرن نوزدهم به بعد گسترش یافت (داوینپارت، 2006: 281). در فرهنگهای لغت فارسی، این عبارات در وصف گردشگر آمده است: جهان گردنده، آنکه در اقطار عالم بسیار سفر کند و سیاح کسی که در شهرها و کشورهای دیگر سیاحت کند (کاظمی، 1385: 21).
انجام پایان نامه گردشگری
گردشگری در یك فضای جغرافیایی شکل می گیرد و در واقع این فضا به عنوان هسته مرکزی گردشگری عمل می نماید (سجادیان و سجادیان، 1390: 60). گردشگری به عنوان یکی از منابع درآمد و ایجاد اشتغال در سطح ملی میتواند رهیافتی برای توسعه اقتصادی در قلمرو ملی باشد. گردشگری به خصوص در زمانی که سود فعالیتهای دیگر بخشهای اقتصادی در حال کاهش باشد، جایگزین مناسبی برای آنها و راهبردی برای توسعه است. بر این مبنا دلیل اصلی توسعه گردشگری غلبه بر پایین بودن سطح درآمد و ارائه فرصتهای جدید شغلی و تحولات اجتماعی در جامعه محلی است و میتواند امیدهایی را برای کاهش فقر به خصوص در نواحی که به نحوی دچار رکود اقتصادی شدهاند فراهم آورد (پاپلی یزدی، 1386: 25).
وقتی ما در مورد گردشگری فکر میکنیم، در آغاز به مردمی میاندیشیم که یک مکان خاص را برای گشت و گذار، دیدن دوستان و خویشاوندان و داشتن یک وقت خوب، ملاقات میکنند. ممکن است آنها وقتشان را با ورزشهای متنوع، حمام آفتاب (در قدیم حمامهای سرباز و بدون سقف وجود داشت که مردم برای استفاده از نور آفتاب به آن مکان رفته و پس از آفتاب گرفتن در طرف دیگر این مکان با آب استحمام میکردند)، گپ زدن، آواز خواندن، دوچرخه سواری، شرکت در تورها، خواندن و یا به طور کلی لذت بردن از محیط؛ سپری کنند (داس و چاتیرجی، 2015).
در ادامه به تعاریفی دیگر پرداخته می شود
یکی از صاحب نظران، در یک تعریف ساده توریسم را، هر آن چه که به توریستها و خدمات مرتبط به آن مربوط میشود، میداند (فینلل، 2014: 4). بورکارت و مدلیک گردشگری را سفری موقتی و کوتاه معرفی میکنند که در آن گردشگر برای سیر و سیاحت به منطقهای خارج از محل سکونت و کار خود میرود (وانهوی، 2017).
از میان تعاریف مختلف گردشگری شاید تعریف میل و موریسون، جامعیت بیشتری داشته باشد. در این تعریف به فعالیتهای پیش و پس از مسافرت، همانند فعالیتهایی که در مقصد انجام میشود، اهمیت داده شده است: گردشگری به مجموعه فعالیتهایی اطلاق میشود که در جریان مسافرت یک گردشگر اتفاق میافتد. به طور کلی میتوان هرگونه فعالیت و فعل و انفعالی را که در جریان سفر یک سیاحتگر اتفاق میافتد، گردشگری تلقی کرد (ویلیامز و هالی، 2000).
گردشگری مجموع پدیدهها و ارتباطهای ناشی از کنش متقابل میان گردشگران، سرمایه، دولتهای میزبان، جوامع میزبان، دانشگاههای جامعه و سازمانهای غیردولتی، در فرآیند جذب، حمل و نقل، پذیرایی و کنترل این گردشگران و دیگر بازدیدکنندگان میباشد(شارپلی و تیلفیر، 2014).